Győri Törvényszék A jó bíró elítéli, de nem gyűlöli azt, amit helytelenít
 

Ma 2018. Szeptember 22. szombat, Móric napja van.
Főoldal/Épületeink/Győri Törvényszék

 


Győri Törvényszék épülete

 Győr, Szent István u. 6.

Győri Törvényszék homlokzataGyőrben, ahol ma a törvényszék épülete áll, az 1880-as évek végéig sivár, poros vásártér volt, a Budapest-Bécs országút részét képező utat akkor „Vásártérszer”-nek hívták, később Vilmos császár, majd Szent István út lett. Az 1880-as években erőteljes építkezés indult, a vásárteret a város reprezentatív részévé akarták tenni. Ennek a törekvésnek jegyében a vásártéren, 1885-ben, Alpár Ignác tervei alapján, eklektikus stílusban épült meg a törvényszék épülete. Wagner Gyula építész volt az építésvezető. A négyszárnyú épület egységesen egyemeletes volt, mindkét irányban egy-egy keresztszárnnyal, négy belső udvarral. 1904-ben, Wagner Gyula tervei alapján a fogház felőli, dél-keleti szárnyra második emeletet építettek. Győri Törvényszék bejárata

 

A külső homlokzat monumentális formáját 1928-an nyerte el az épület, amikor Marschall Béla, győri építőmester tervei alapján a két oldalszárnyra is emeletet húztak, összhangba hozva ezzel a főhomlokzatot is. Az épület mai, végső formája 1974-ben alakult ki, amikor a keresztszárnyon is felépült a lapos tetős második emelet. Ebben az épületben működött az első folyamodású járásbíróság, a megye területén elsőfokú és fellebbviteli bíróságként ítélkező törvényszék, valamint itt nyert elhelyezést az Ügyészség, és hozzáépítették a börtönt is.

Győri Törvényszék lépcsőháza

Belépve az épületbe a főbejáraton át, nagyméretű csarnok tárul elénk, amelyhez impozáns főlépcső csatlakozik. A díszlépcsőház eleganciáját a korinthoszi oszlopfők emelik, a stukkódíszek közül kiemelkedő a bölcsességet szimbolizáló bagoly. Az esküdtszéki terem pompeji stílusú mennyezetfestése ma is az épület ékessége. A magyarországi bútorművesség remekeit 1945-ben a háború eseményei megtizedelték, de több szép darab ma is használatos berendezési tárgy. 2002-ben fejeződött be a régi értékek megőrzését célzó rekonstrukció.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Magyarország bíróságai és ügyészségei az ezredfordulón /szerk. Zinner Tibor; Debrecen, 2001.

Menütérkép / Impresszum / Utolsó frissítés: 2013.03.01