Győri Törvényszék A jó bíró elítéli, de nem gyűlöli azt, amit helytelenít
 

Ma 2018. Szeptember 22. szombat, Móric napja van.
Főoldal/Épületeink/Mosonmagyaróvári Járásbíróság

 

Mosonmagyaróvári Járásbíróság épülete

Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 4.

Mosonmagyaróvári Járásbíróság épületeA trianoni békeszerződéssel Moson vármegye nagy részét Burgerlandhoz csatolták, így Magyaróvár elvesztette megyeszékhelyi rangját. A helyiek igyekeztek minden lehetőséget megragadni, hogy a település visszanyerje korábbi rangját, szorgalmazták a város egyesítését Moson nagyközséggel. Ezért 1927-ben elhatározták, hogy új járásbíróságot emelnek, és ez az épület megjelenésében legyen palotaszerű és monumentális. Moson viszont megpályázta a bírósági szék-címet, így elkezdődött a versengés a két település között. A közigazgatási bizottság döntött: a bíróság továbbra is Magyaróváron fog működni, és a város erre a célra telket adományozott a Városkapu tér és a Honvéd utca között. A terveket Menyhért Miklós építész, ipariskolai tanár készítette, fellelhetők benne a neoklasszicista és neobarokk elemek. 1929 novemberében már tárgyalásokat tartottak az új épületben. Az épület a város akkori méretéhez képest nagy, sőt hivalkodó volt, betöltötte a Városkapu tér egyik oldalát. A főhomlokzatot az első emeletig ión oszlopokkal tagolt lizéna-sor díszíti, az épület tengelyében négy faragott kőoszlopon erkély nyugszik, melynek kő mellvédjére a törvénykezést szimbolizáló relifes díszítés készült. Az erkély felett, a tetősíkban az épület legfőbb díszéhez tartozott a koronás kis címer a két angyallal, továbbá Justitia szobra. Ezek Péter György szobrász munkái voltak. Az épületbe lépve lépcsőház tárul elénk, ahonnan jobbra-balra folyosók és abból nyíló tárgyalótermek vannak. A földszinten, az épület bal oldalán helyezkedtek el a fogdák és a fogdaőr lakása, jobb oldalon kezelőirodák és irattár volt.

 

Mosonmagyaróvári Járásbíróság lépcsőAz emeletre a kiemelkedően szép, süttői mészkőből faragott lépcső vezet, melyet kőkorlát kísér. A korlát induló oszlopain két (teljesen egyforma) faragott puttó látható, kezükben növény-nyalábot tartanak, de lehet, hogy a fasces stilizált változatát.

 

A második világháború után az épületben jelentős változás nem történt. 1952-ben a szent korona már nem volt a címeren, és deszkával volt körbe véve az egész szoborcsoport. 1968-ban a járásbíróság épületét felújították, az eltakart angyalokat és kiscímert elbontották (daruval leemelték, és a Hansági Múzeumban helyezték el). Hányattatások után, 1999-ben a város és a bíróság összefogása eredményeként a főhomlokzat díszét, a szoborcsoportot visszahelyezték, az eltűnt koronát pedig újra faragták. A szobortalapzaton a bíróság felirata van.

 

Forrás: Magyarország bíróságai és ügyészségei az ezredfordulón /szerk. Zinner Tibor; Debrecen, 2001.

Menütérkép / Impresszum / Utolsó frissítés: 2013.03.01