Menü

Nyitóoldal
Bíróságok
Akadálymentesítés
Álláspályázatok
Épületeink
Közérdekű információk
Üvegzseb törvény
Hasznos linkek
Kapcsolat

 

 

Mosonmagyaróvári Járásbíróság épülete

Mosonmagyaróvár, Városkapu tér 4.

Mosonmagyaróvári Járásbíróság épületeA trianoni békeszerződéssel Moson vármegye nagy részét Burgerlandhoz csatolták, így Magyaróvár elvesztette megyeszékhelyi rangját. A helyiek igyekeztek minden lehetőséget megragadni, hogy a település visszanyerje korábbi rangját, szorgalmazták a város egyesítését Moson nagyközséggel. Ezért 1927-ben elhatározták, hogy új járásbíróságot emelnek, és ez az épület megjelenésében legyen palotaszerű és monumentális. Moson viszont megpályázta a bírósági szék-címet, így elkezdődött a versengés a két település között. A közigazgatási bizottság döntött: a bíróság továbbra is Magyaróváron fog működni, és a város erre a célra telket adományozott a Városkapu tér és a Honvéd utca között. A terveket Menyhért Miklós építész, ipariskolai tanár készítette, fellelhetők benne a neoklasszicista és neobarokk elemek. 1929 novemberében már tárgyalásokat tartottak az új épületben. Az épület a város akkori méretéhez képest nagy, sőt hivalkodó volt, betöltötte a Városkapu tér egyik oldalát. A főhomlokzatot az első emeletig ión oszlopokkal tagolt lizéna-sor díszíti, az épület tengelyében négy faragott kőoszlopon erkély nyugszik, melynek kő mellvédjére a törvénykezést szimbolizáló relifes díszítés készült. Az erkély felett, a tetősíkban az épület legfőbb díszéhez tartozott a koronás kis címer a két angyallal, továbbá Justitia szobra. Ezek Péter György szobrász munkái voltak. Az épületbe lépve lépcsőház tárul elénk, ahonnan jobbra-balra folyosók és abból nyíló tárgyalótermek vannak. A földszinten, az épület bal oldalán helyezkedtek el a fogdák és a fogdaőr lakása, jobb oldalon kezelőirodák és irattár volt.

 

Mosonmagyaróvári Járásbíróság lépcsőAz emeletre a kiemelkedően szép, süttői mészkőből faragott lépcső vezet, melyet kőkorlát kísér. A korlát induló oszlopain két (teljesen egyforma) faragott puttó látható, kezükben növény-nyalábot tartanak, de lehet, hogy a fasces stilizált változatát.

 

A második világháború után az épületben jelentős változás nem történt. 1952-ben a szent korona már nem volt a címeren, és deszkával volt körbe véve az egész szoborcsoport. 1968-ban a járásbíróság épületét felújították, az eltakart angyalokat és kiscímert elbontották (daruval leemelték, és a Hansági Múzeumban helyezték el). Hányattatások után, 1999-ben a város és a bíróság összefogása eredményeként a főhomlokzat díszét, a szoborcsoportot visszahelyezték, az eltűnt koronát pedig újra faragták. A szobortalapzaton a bíróság felirata van.

 

Forrás: Magyarország bíróságai és ügyészségei az ezredfordulón /szerk. Zinner Tibor; Debrecen, 2001.

Utolsó frissítés: 2013.02.21

Győri Törvényszék

Menütérkép