Menü

Nyitóoldal
Bíróságok
Akadálymentesítés
Álláspályázatok
Épületeink
Közérdekű információk
Üvegzseb törvény
Hasznos linkek
Kapcsolat

 

 

Soproni Járásbíróság épülete

Sopron, Színház u. 27.

Soproni Városi Bíróság épületeSopron város bíróságának jelenlegi, Színház utcai épülete a Soproni Evangélikus Gyülekezet megbízásából evangélikus elemi leányiskola céljára épült 1884-ben, 1948 júniusában államosították, ezután állami általános iskolaként funkcionált tovább.

 

Az épület a 19. század derekára jellemző akadémikus historizmus jegyében, Schőne Lajos bécsi építész tervei alapján született. A neoreneszánsz homlokzatot egyenes síkok alkotják, az övpárkányok, főpárkányok és ablakok szemöldökpárkányainak sora, a homlokzatba mélyen bevágó nyílások függőleges motívumaival hálós homlokzati rendszert képez. A szimmetrikusan komponált épület homlokzati rendszerében érvényesül a közép rizalitban elhelyezkedő, nagy belmagasságú díszterem. Az osztott, boltívesre formált ablakok és jón oszlopfők képezik a homlokzat díszét, a központi részén kiképzett, díszített portállal együtt. Az „U” alakúra formált épületnek belső udvara van.

 

Soproni Járásbíróság lépcsőházaA bíróság működtetéséhez szükségessé vált az iskolaépület átalakítása. Ennek keretében a nagy belmagasságú díszteremből kisebb, iroda céljára használható egységeket alakítottak ki, valamint a terem felső harmadát leválasztva újabb szintet hoztak létre. Az itt kialakított irodák az épület előtt lévő parkra néznek. A tárgyalótermek a földszinten sorakoznak. Az egyemeletes épület földszinti és emeleti részét elegáns vonalú, kovácsoltvas korláttal ellátott lépcső köti össze. Az épület eredeti helyiségei nem csupán pótolhatatlan értékű, tagolt, boltíves ablakokkal, hanem a timpanont utánzó díszítésű, monumentális ajtókkal is dicsekedhetnek. Az épület két oldalsó szárnya irodáknak ad helyet, míg az épület jobb szárnyának eme¬leti részén a városi ügyészség helyiségei találhatók.

 

A bíróság 1973 decemberében költözött át ebbe az épületbe a volt (fogházat is magába foglaló) törvényszéki épületből. A törvényszék reprezentatív épülete a Lackner K. utcában, 1896-ban, neoreneszánsz stílusban épük. Az épület tulajdonjogát az állam 1948-ban szerezte meg. Ez időtől a bíróság az építmény egy kis részét bérelte, majd 1973-ban elhagyni kényszerült.

 

1992-ben korszerűsítették és felújították az épületet, az evangélikus egyház ekkor jelentette be igényét az épületre. 1999-ben az állam elismerte az egyház ez irányú igényét, és az épület visszaadásáról határozott. Ennek feltétele, hogy a bíróság a város területén más, méltó elhelyezést biztosító épületbe költözhessen.

 

Forrás: Magyarország bíróságai és ügyészségei az ezredfordulón /szerk. Zinner Tibor; Debrecen, 2001.

Utolsó frissítés: 2013.02.21

Győri Törvényszék

Menütérkép