Menü

Nyitóoldal
Bíróságok
Akadálymentesítés
Álláspályázatok
Épületeink
Közérdekű információk
Üvegzseb törvény
Hasznos linkek
Kapcsolat

 

 „Egymást segítve, egyenlő esélyekkel indulva” A Győri Városi Bíróság komplex akadálymentesítése

Az 1998. évi XXVI. törvény szabályozta, hogy a közintézményeknek akadálymentesnek kell lenniük. Az intézkedés célja a komplex, azaz fizikai és info-kommunikációs akadálymentesítés, más kifejezéssel az egyenlő esélyű hozzáférés, ezáltal a fogyatékos emberek életminőségének javítása, a közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés biztosítása.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság Uniós támogatásban részesült a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött Támogatási Szerződés alapján, melynek folyósításában közreműködő szervezet az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. volt.

A támogatás összege a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróságon 29.142.754,- forint volt.

A Győri Városi Bíróság komplex akadálymentesítésének keretében megvalósul a mozgássérültek, vakok és gyengénlátók és a hallássérültek a bírósági épületbe történő bejutása és eligazodása, valamint munkavégzése.

Ennek keretében a Győri Városi Bíróságon emelő készült, mely nem csupán a mozgássérültek számára teszi lehetővé a bírósági épületbe való önálló bejutást, hanem az idős és beteg emberek számára is. A bíróság épületének közelében valósult meg a mozgássérült parkoló. Létesítésre kerül a városi bíróság épületében a vakok és gyengénlátók számára az épületen belüli mozgást segítő vezető sáv a folyosókon, tapintható- és hangos térkép, valamint braille írásos táblák kerülnek elhelyezésre. A hallássérültek számára nyújt segítséget a tárgyalótermekben és az ügyfélszolgálati irodában létesített indukciós hurok, mely a hallókészülékkel rendelkezők számára erősíti a hangot.

A projekt megvalósításával, a komplex akadálymentesítéssel nemcsak a sérült ügyfelek esélyegyenlősége nő, hanem valamennyi ügyfél részére kedvezőbb lett a bíróságokon való megjelenés lehetősége. A projekt keretében kialakításra kerül a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság akadálymentesített honlapja (www.gymsmb.hu) is, amelynek segítségével az állampolgárok hasznos információkat szerezhetnek a megyei bíróságokról.

Az elnyert pályázat sikeréhez segítő együttműködéssel hozzájárultak a Siketek és Nagyothallók Megyei Egyesülete, a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete.

Köszönet érte minden szervezetnek!

További információk a projekttel összefüggésben a www.birosag.hu, a www.esf.hu, valamint a www.nfu honlapon találhatóak.

Utolsó frissítés: 2013.02.21

Győri Törvényszék

Menütérkép